Σόφη Θεοδωρίδου: “Οι Έλληνες έχουν καλύτερες σχέσεις σήμερα με το βιβλίο απ’ ό,τι στο παρελθόν” (Συνέντευξη στο HappyTv.gr)

Η Σόφη Θεοδωρίδου κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η ΝΥΦΗ ΦΟΡΟΥΣΕ ΜΑΥΡΑ, ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ, Τ’ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΞΥΠΟΛΥΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ, Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ και ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠ’ ΤΗ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας «Το κορίτσι από τη Σαμψούντα» που πρόσφατα κυκλοφόρησε..
Το μυθιστόρημα περιγράφει την προσωπική ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Καλλιόπης, διατρέχοντας περίπου μια εικοσαετία της ζωής της, από το 1914 μέχρι το 1933, χρόνια ιδιαίτερα δύσκολα για τον ελληνισμό γενικότερα, ειδικότερα όμως του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η παιδική της ηλικία στη μαρτυρική Σαμψούντα, οι λευκές πορείες θανάτου, η εφηβεία κι ο γάμος στα δεκάξι της μόλις χρόνια, η μετάβασή της ως νεαρής νύφης στη Σμύρνη, η πρώτη επαφή της με τον έρωτα, η γλύκα της ελεύθερης από δυνάστες ζωής, μα κι όλα όσα φέρνει λίγο αργότερα η καταστροφή, υποχρεώνοντάς την να ξαναπιάσει τη ζωή απ’ την αρχή, είναι μερικά απ’ όσα θα συναντήσει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;
Είναι ένα παιδικό μου όνειρο, που άργησε κάπως να πραγματοποιηθεί. Δεν ήταν όμως θέμα απόφασης˙ δεν πιστεύω πως η συγγραφή προκύπτει έπειτα από απόφαση. Τουλάχιστον για μένα πρόκειται για μια εσώτερη ανάγκη να εκφραστώ, να μοιραστώ σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες με τους ανθρώπους που θα αποφασίσουν να με εμπιστευτούν ως συγγραφέα.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;
Όπως αναφέρω συχνά, ποτέ δεν ξέρεις από πού θα προκύψει η έμπνευση, τι είναι αυτό που θα «ρίξει» τον σπόρο. Ασφαλώς, ρόλο έπαιξε κι η λαχτάρα μου να έρθω σε επαφή με τα γεγονότα εκείνων των χρόνων, με όσα συνέβησαν και υποχρέωσαν τους προγόνους μου να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες, να «συμβιώσω» για λίγο μαζί τους εκεί, να «φορέσω» τα παπούτσια τους, όπως λέμε, παίρνοντας συνάμα συνοδοιπόρους σ’ αυτό το ταξίδι στις χαμένες πατρίδες και τους αναγνώστες μου.

Ότι γράφετε είναι προσωπικές σας εμπειρίες;
Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται σε μακρινές εποχές, επομένως δε θα μπορούσα να έχω γράψει προσωπικές εμπειρίες. Υπάρχουν όμως μέσα στην ιστορία μικροί πυρήνες αληθινών περιστατικών, που προέρχονται από βιώματα κι αφηγήσεις ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Πείτε μας για ένα βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.
Είναι πολλά τα βιβλία που λατρεύω, βιβλία των γιγάντων της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής λογοτεχνίας, όμως δεν αισθάνθηκα ποτέ πως θα ήθελα να είμαι εγώ η συγγραφέας. Κάθε βιβλίο εμπεριέχει κι ένα κομμάτι της ψυχής του/της συγγραφέα κι ίσως αυτό, το γεγονός δηλαδή πως δεν «αναγνωρίζω» το δικό μου κομμάτι, με αποτρέπει από το να σκεφτώ κάτι παρόμοιο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Είναι πολλοί, ιδιαίτερα οι μεγάλοι λογοτέχνες του προηγούμενου αιώνα. Αν θα ξεχώριζα κάποιους, θα ήταν ο συντοπίτης μου Μενέλαος Λουντέμης κι ο Μ. Καραγάτσης.

Οι Έλληνες σήμερα, τι σχέσεις έχουν με τα βιβλία; Αγοράζει ο κόσμος βιβλία;
Πιστεύω πως οι Έλληνες έχουν καλύτερες σχέσεις σήμερα με το βιβλίο απ’ ό,τι στο παρελθόν, που υπήρχε μεγάλος αριθμός αναλφάβητων, μα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, ώστε τα ποσοστά να είναι ικανοποιητικά. Και, ασφαλώς, αγοράζουν βιβλία, διαφορετικά δε θα εκδίδονταν τόσοι τίτλοι κάθε χρόνο από τους εκδοτικούς οίκους. Φυσικά, η κρίση έχει επηρεάσει την αγορά, καθώς πολλοί αναγνώστες στρέφονται στον δανεισμό είτε από κάποια βιβλιοθήκη είτε από φίλους, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσικό κι αναμενόμενο.

Τι νομίζετε ότι χρειάζεται να υπάρχει σε ένα βιβλίο για να οδηγήσει στην επιτυχία;
Πρώτα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει η λέξη «επιτυχία» σε σχέση με το βιβλίο. Επιτυχία είναι άραγε μόνο ο αριθμός των αντιτύπων που πουλιούνται ή μήπως επιτυχία είναι να γράψει κάποιος ένα έργο ουσιαστικό και διαχρονικό; Όπως και να ’χει, δεν πιστεύω πως υπάρχει «συνταγή», ώστε να γραφτεί ένα επιτυχημένο βιβλίο, όπως κι αν το ορίσει κάποιος τελικά.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Έχω την πεποίθηση ότι η «μαγιά» ή αλλιώς το «τάλαντο» είναι προϋπόθεση. Από κει κι έπειτα όμως χρειάζεται πολλή δουλειά, μόχθος, αφοσίωση, ώστε να προκύψει αξιοπρεπές συγγραφικό αποτέλεσμα.

Είστε ικανοποιημένη με τη δουλειά σας; Τι παραπάνω θα θέλατε στο μέλλον;
Αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερή, γιατί πραγματικά είμαι ευτυχισμένη με ό,τι κάνω. Δε ζητώ τίποτε παραπάνω και θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένη, αν και το μέλλον μοιάζει με το παρόν.

Θα σας ενδιέφερε να δείτε κάποιο από τα βιβλία σας να μεταφέρεται στην μικρή ή τη μεγάλη οθόνη;
Θα με ενδιέφερε μόνο, εφόσον γινόταν με σεβασμό προς το έργο μου. Όχι δηλαδή δίχως προϋποθέσεις.

Τι εύχεστε στους αναγνώστες του happytv.gr ;
Εύχομαι να χαίρονται τις όμορφες στιγμές της ζωής τους, ιδιαίτερα αυτές που αφιερώνουν στο διάβασμα, απολαμβάνοντας το ταξίδι με το βιβλίο που επιλέγουν, αλλά κι όλα όσα μας προσφέρει ένα καλό ανάγνωσμα.

Προηγούμενο άρθροΤζόυς Ευείδη: «Του πέταξα μαχαίρι… Ευτυχώς ζει!»
Επόμενο άρθροΟ εκνευρισμός του Κωστόπουλου: «Το ξέρει όλος ο κόσμος. Θα τρελαθούμε! Εμείς τι είμαστε το κουνέλι;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ