Ασκήσεις για τα προβλήματα του αυχένα από την pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη

Μαρία Μαραγιάννη pilates instructor

Η pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη εξηγεί πόσο καταπολεμά το πιλάτες τον πόνο στον αυχένα.

Η αυχενική σπονδύλωση ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό το αυχενικό σύνδρομο είναι ο βασικότερος υπαίτιος για τους πόνους στην περιοχή του αυχένα. Το αυχενικό σύνδρομo είναι μία πολύ συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως. Συναντάται το ίδιο συχνά τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες και γίνεται όλο και πιο επώδυνο με την πάροδο των χρόνων. Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, οι σπονδυλικοί τους δίσκοι αφυδατώνονται και συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να προκαλείται η λεγόμενη οστεοαρθρίτιδα.

Δεν θα πρέπει, βέβαια, να συσχετίζουμε κάθε πόνο στον αυχένα με το αυχενικό σύνδρομο. Για να ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει ο πόνος να συνοδεύεται από δυσκαμψία στον αυχένα, τον ώμο ή τη ράχη, πονοκέφαλο ή πόνο που ξεκινά από την ωμοπλάτη και επεκτείνεται στον βραχίονα, το αντιβράχιο και φτάνει ως τα δάκτυλα και συνοδεύεται από μούδιασμα.

Εκτός από το αυχενικό σύνδρομο όμως οι πόνοι στον αυχένα μπορεί να οφείλονται και σε δισκοπάθεια. Ανάμεσα στους αυχενικούς σπονδύλους υπάρχουν μικρά «μαξιλαράκια». Η μετακίνηση αυτών των μαξιλαριών είτε από κάποιο χτύπημα είτε από την εκφύλιση των οστών τα αποτρέπει από το να απορροφούν τους κραδασμούς. Το αποτέλεσμα είναι τα οστά να πιέζουν τα νεύρα ή τον μυελό των οστών και συνεπώς να προκαλείται το αίσθημα του πόνου.
Τέλος, ο πόνος στον αυχένα μπορεί ναείναι συνέπεια κάποιου τραυματισμού. Καθώς οι μύες του αυχένα είναι αυτοί που στηρίζουν το κεφάλι συνεπώς ένας τραυματισμός, μία απότομη διάταση ή ακόμα και η κακή στάση του σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν θλάση στους συγκεκριμένους μύες. Η ύπαρξη φλεγμονής σε αυτό το σημείο του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές συσπάσεις και αυχεναλγία.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν αιτίες για πόνους στην περιοχή του αυχένα. Το ερώτημα είναι τί θα μπορούσαμε να κάνουμε για να απαλύνουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε αυτούς τους ενοχλητικούς πόνους. Η απάντηση ασφαλώς είναι το Pilates. Όπως σε όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα, ομοίως και στους πόνους του αυχένα το pilatesέχει ευεργετική δράση. Μέσω του pilates προωθούμε τη μυϊκή ενδυνάμωση, βελτιώνουμε τη στάση του σώματος και αποκτούμε ευλυγισία. Επιπλέον ως άσκηση χαμηλής επικινδυνότητας εγγυάται την απουσία τραυματισμών. Ακολουθώντας τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου γυμναστή το pilates αποδεδειγμένα μπορεί να οδηγήσει στην απαλοιφή του πόνου. Ανεξάρτητα λοιπόν από τον λόγο που έχει δημιουργήσει τις συγκεκριμένες ενοχλήσεις, ο γυμναστής μπορεί να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που να στοχεύει αποκλειστικά στις ανάγκες του εκάστοτε ασκούμενου.

Παρακάτω θα περιγράψουμε τρεις ασκήσεις που ενδείκνυνται για τα προβλήματα στην περιοχή του αυχένα:

Τοποθετούμε τα χέρια μας πίσω από το κεφάλι πλέκοντας τα χέρια, παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή, ανοίγουμε καλά τους αγκώνες, κρατάμε τους ώμους κάτω και πίσω και με την εκπνοή κάνουμε κάμψη αφήνοντας το κεφάλι και τους αγκώνες να πέσουν προς τα κάτω. Φανταστείτε την κίνηση που κάνει για να ανοίξει και να κλείσει ένα στρείδι.

Πιάνουμε με το ένα χέρι το κεφάλι και με το άλλο χέρι τον ώμο. Εισπνέοντας ανεβάζουμε τον ώμο προς τα πάνω και με την εκπνοή τραβάμε ελαφρώς το κεφάλι στο πλάι κάνοντας κάμψη είτε αριστερή είτε δεξιά αντίστοιχα και με το άλλο χέρι τραβάμε τον ώμο προς τα κάτω. Συνεχίζουμε με μερικές επαναλήψεις.

Απαγωγή – Προσαγωγή ωμοπλάτης. Φέρνουμε τα χέρια μας στην ευθεία των ώμων. Κρατάμε τους ώμους κάτω και πίσω. Εισπνέουμε βαθιά και με την εκπνοή σμίγουμε τις ωμοπλάτες μας.Αυτή είναι η προσαγωγή ωμοπλάτης. Αντίστοιχα εισπνέουμε και με την εκπνοή μακραίνουμε χέρια μπροστά και αυτή είναι η απαγωγή ωμοπλάτης. Καθώς οι ωμοπλάτες συνδέονται άμεσα με τον αυχένα, η άσκηση έχει ευεργετική δράση για τον αυχένα.

Προηγούμενο άρθροΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΘΑΣ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ / ΗΛΙΚΙΑ
Επόμενο άρθροΓιώργος Τσαλίκης: Το Κομμένο Μου Τσιγάρο (Μένουμε Σπίτι Version)