ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΘΑΣ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ / ΗΛΙΚΙΑ

Μιχάλης Μάρθας βιογραφικό και ηλικία
Το βιογραφικό και η ηλικία του Μιχάλη Μάρθα

Βιογραφικό / ηλικία

Ο Μιχάλης Μάρθας είναι επίτιμος Έλληνοαμερικανός σεφ. Γεννήθηκε στη Φλώριντα Κλιργουότερ στις 13 Δεκεμβρίου 1986. Είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Μεγάλωσε με φαστ φουντ και σνακς όπως τα περισσότερα παιδιά, αλλά κυρίως μεγάλωσε με σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι με τη μητέρα, τη γιαγιά και τον παππού του.

Έμαθε από μικρός την ποιότητα της υγιεινής διατροφής. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1993 και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο. Εκεί μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον υγιεινής διατροφής και φαγητού. Στο νησί τα πάντα καλλιεργούνται από τη φύση όπως φρέσκα θαλασσινά, κρέας, λαχανικά, φρούτα κλπ. Είναι ένα νησί που βασίζεται στον πολιτισμό και την ποιότητα της ζωής.

Τελείωσε το σχολείο στον τομέα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και IT και όπως και όλα τα αγόρια υπηρέτησε 12 μήνες στο στρατό. Όταν ρωτήθηκε τι γνώσεις είχε δήλωσε ότι γνωρίζει υπολογιστές και μουσική. Δούλεψε ως DJ από νεαρή ηλικία σε διάφορους γνωστούς μουσικούς συλλόγους στο νησί, αλλά αντί να ασχοληθεί τελικά με τη μουσική κατέληξε σεφ στην κουζίνα του στρατού , μαγειρεύοντας για όλους τους στρατιώτες και διοικητές.

Στο στρατό λοιπόν είχε την πρώτη επαφή του με το μαγείρεμα, την τέχνη και τη δημιουργία όχι μόνο φαγητών που είναι άριστα στη γεύση αλλά και είναι και τέχνη από μόνη της. Μετά το στρατό , ήξερε τι ήθελε να κάνει στη ζωή. Ήθελε να δημιουργήσει και να επιτύχει το στόχο του. Να μαγειρέψει με τον τρόπο που μεγάλωσε και διδάχτηκε από την οικογένειά του, να συνεχίσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό του νησιού του, να μεταδόσει όλες τις αξίες που του έδωσε ο πολιτισμός του νησιού. Έτσι ακολούθησε σεμινάρια και εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο ξενοδοχείο Horizon στο νησί της Κω για δύο χρόνια στην κουζίνα, στη συνέχεια στο Elysium Resort and Spa Hotel στη Ρόδο.

Λίγα χρόνια μετά άρχισε να διδάσκει σεμινάρια και να είναι υπεύθυνος για διδασκαλία , έλεγχο και βαθμολόγηση τάξης 25 ατόμων στην Τουριστική Εκπαίδευση και τις Μαγειρικές Τέχνες, την οποία συνεχίζει να κάνει και σήμερα με όλο και περισσότερους μαθητές κάθε χρόνο.

Ήξερε ότι δεν υπάρχει τέλος στη μάθηση της τέχνης του μαγειρέματος, ότι υπάρχουν πάντα διαφορετικά μενού, διαφορετικές γεύσεις, και κυρίως η φαντασία όταν βάζει την ποδιά του και ξεκινάει τη μέρα του. Πάνω απ ‘όλα δεν εγκαταλείπει τις αξίες του και τον σεβασμό για τον πολιτισμό του κάθε συστατικού που χρησιμοποιεί για να προετοιμάσει ένα πιάτο που όχι μόνο θα σε κάνει να εκτιμήσεις την ποιότητα του φαγητού, αλλά όταν κλείνεις τα μάτια σου να ξαναζείς την εμπειρία του να μεγαλώνεις με σεβασμό στον πολιτισμό και τη φύση. Είχε την τιμή και το προνόμιο να δουλέψει σε:

– The Fat Duck (3*** star Michelin) Heston Blumenthal, Αγγλία / Bray
– Waterside Inn (3 star michelin) Michel Roux, Αγγλία / Bray
– Pure C Restaurant (1* star Michelin ) Sergio Herman, Ολλανδία
– Daniel Berlin Krog ( 2** Star michelin ) Daniel Berlin, Σουηδία
– Noble restaurant (Golden Toque) Ρόδος
– Cuvee restaurant ( Awarded Alpha Guide – Greek contemporary cuisine & 1 Star FNL ) As as Exe, Chef, Κώς, Ελλάδα

Έχει επίσης εργαστεί ως ιδιωτικός σεφ στη Μύκονο (Giorgio Armani, Vogue, Frank Muller, Πρόεδρος του Κουβέιτ, Dsquared2). Και τώρα δουλεύει ως σύμβουλος Σεφ για εστιατόρια και στο Titans Hospitality στις Μπαχάμες και για εκδηλώσεις στο Bahamar Hotel, Albany Marine (Tiger Woods, Michael Jordan κ.λπ.), Privet Yachts. Επίσης, είχε την τιμή να μαγειρέψει ειδικά για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Εργάζεται επίσης ως R&D / Consultand Chef στις Μπαχάμες, Μπάνσκο και χώρες της Ευρώπης.

Επίσης σχεδιάζει, ανακαλύπτει και πειραματίζεται με νέα πιάτα, ιδέες και συνταγές. Ταυτόχρονα εκπαιδεύει εργαζόμενους και επίσης διδάσκει το σύγχρονο τρόπο μαγειρικής και σκέψης σε διάφορες μαγειρικές σχολές.

Βραβεία

Φεβρουάριος 2020
FNL Awards, 1 Star FNL at Cuvee restaurant “Best contemporary Greek Gastronomy restaurant 2020”

Ιούνιος 2019
Best Young Chef 2019 By Restaurant 100 at Michalis Kakogiannis Foundation

Απρίλιος 2019
Athinonama Alpha Guide Greek Cuisine awards 2019 CUVéE Restaurant “Contemporary Greek Cuisine”

Μάρτιος 2018
Ambassador Chef of the Year 2018 1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 – GTBB

Μάιος 2016
Young Chef San Pellegrino & Aqua Panna 2016 In the 10 best chefs in Mediterranean Sea

Ιανουάριος 2016
The Best Chef Greek Ambassador in 2016 TBC

Φεβρουάριος 2015
Young Chef San Pellegrino & Aqua Panna 2015 In the 10 best chefs in Mediterranean Sea

Εκτός από όλες τις γνώσεις που είχε το προνόμιο να αποκτήσει από όλους τους εκλεκτούς σεφ με τους οποίους δούλεψε, το άρωμα της ρίγανης, του θυμαριού, του δεντρολίβανου, του βασιλικού,η γεύση του αγνού παρθένου ελαιολάδου, που μπορεί ακόμα να μυρίζει και να δοκιμάζει όταν κλείνει τα μάτια του και σκέφτεται το νησί του. Αυτή είναι η η έννοια του μαγειρέματος γι ‘αυτόν. Η αγάπη της φύσης είναι αυτό που προσπαθεί να αποτυπώσει σε κάθε ένα από τα πιάτα που δημιουργεί.

Προηγούμενο άρθροMasterChef 4 – MasterClass [29/3] Επεισόδιο 39
Επόμενο άρθροΑσκήσεις για τα προβλήματα του αυχένα από την pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη