Αναζητώντας Επάγγελμα και Προοπτικές Απασχόλησης

Με αφορμή την εκδήλωση “Αναζητώντας επάγγελμα και προοπτικές απασχόλησης” η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στις 18.00 στο Δημαρχείο Καλλιθέας, συνομιλήσαμε με τον Γιάννη Λεονάρδο, φιλόλογο και διοργανωτή της εκδήλωσης.

Ποιο είναι το θέμα της εκδήλωσης «Αναζητώντας Επάγγελμα και Προοπτικές Απασχόλησης» και πώς θα ωφεληθούν όσοι την παρακολουθήσουν;
Η εκδήλωση έχει ως αντικείμενο την εύρεση εργασίας και τον επαγγελματικό προσανατολισμό και θα λάβει χώρα το Σάββατο 9/5 στο Δημαρχείο Καλλιθέας. Μέσα από τις εισηγήσεις διακεκριμένων πανεπιστημιακών και διευθυντικών στελεχών φορέων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τους σημαντικότερους επαγγελματικούς κλάδους “εκ των έσω” και να συζητήσει με τους εισηγητές. Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ανάδειξη των πραγματικών προοπτικών απασχόλησης και απευθύνεται κυρίως στους μαθητές Λυκείου, τους φοιτητές – αποφοίτους ΑΕΙ / ΤΕΙ αλλά και σε όσους θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων θα δοθεί έμφαση σε θέματα, όπως οι τρόποι ουσιαστικότερης ένταξης στην αγορά εργασίας, η μεθοδική αναζήτηση θέσεων απασχόλησης, η σύνταξη του βιογραφικού και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Πολλοί νέοι θα αναγκαστούν να στραφούν σε κλάδους που δεν έχουν άμεση συνάφεια με τις σπουδές τους. Πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την πρόκληση;
Στην πραγματικότητα ποτέ η αγορά εργασίας δεν ήταν στατική. Τα επαγγέλματα εξελίσσονται ή αντικαθίστανται ανάλογα με τις κοινωνικές μεταβολές και την πρόοδο της τεχνολογίας. Οι σπουδές αποτελούν αναμφίβολα μια σταθερή βάση εκκίνησης και συγκαταλέγονται στα βασικότερα προσόντα. Από μόνες τους, όμως, δεν αρκούν. Χρειάζεται να συνδυαστούν με γνώσεις και δεξιότητες που αποκτώνται μέσα από δραστηριότητες της μη τυπικής εκπαίδευσης. Στην τελευταία εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι ξένες γλώσσες, η γνώση υπολογιστή, τα σεμινάρια, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και κάθε είδους πιστοποιήσεις. Ο συνδυασμός της τυπικής και της μη τυπικής εκπαίδευσης δίνει τα εφόδια στο άτομο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και στις ανατροπές που σημειώνονται στην αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν λογικά όρια στην αλλαγή σταδιοδρομίας. Για παράδειγμα, ένας δημοσιογράφος μπορεί να στραφεί στο μάρκετινγκ ή στις δημόσιες σχέσεις, όχι όμως και στα νομικά, που προϋποθέτουν σπουδές!

Πώς μπορεί κάποιος να αυξήσει τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στο αντικείμενο σπουδών του;
Εκτός από τις συγκυρίες, σημαντικό ρόλο παίζει και η στρατηγική που ακολουθεί ο υποψήφιος, προκειμένου να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας. Το πρωταρχικό βήμα είναι να αποφασίσει τί είδους καριέρα επιθυμεί και του ταιριάζει να ακολουθήσει. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται στο Λύκειο, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και δευτερευόντως στο πανεπιστήμιο, οπότε επιλέγεται η κατεύθυνση ειδίκευσης ή το μεταπτυχιακό. Το επόμενο βήμα είναι να υποστηρίξει το άτομο τις επιλογές του «χτίζοντας» ένα αξιόλογο βιογραφικό. Εκεί θα καταγράφονται όχι μόνο οι επιδόσεις του κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και το σύνολο των προσόντων που θα καταφέρει να συγκεντρώσει. Από αυτά, τα πτυχία ξένων γλωσσών και γνώσης υπολογιστή θεωρούνται πλέον απαραίτητα. Τέλος, κρίσιμης σημασίας είναι η σύνταξη ενός άρτιου και ευπαρουσίαστου βιογραφικού, η μεθοδική αναζήτηση θέσεων εργασίας, η επαγγελματική δικτύωση και η προετοιμασία για τη συνέντευξη. Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι το «πού» και το «πόσο γρήγορα» θα βρει δουλειά ένας υποψήφιος εξαρτάται από έναν συνδυασμό επιλογών που κάνει -ή έχει κάνει- ο ίδιος. Για αυτό, είναι σκόπιμο οι νέοι να γνωρίζουν έγκαιρα τις προοπτικές που τους ανοίγονται και να διαχειρίζονται ορθολογικά την σταδιοδρομία τους. Αυτά τα θέματα θέλουμε να αναδείξουμε και να συζητήσουμε στην εκδήλωση «Αναζητώντας Επάγγελμα και Προοπτικές Απασχόλησης».

Έχετε εντοπίσει κάποια επαναλαμβανόμενα λάθη στη σύνταξη του βιογραφικού;
Υπάρχουν αρκετές φορές λάθη –και μάλιστα σοβαρά- στα βιογραφικά που υποβάλλονται στους εργοδότες. Πολλές φορές δεν τα εντοπίζουν από μόνοι τους οι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα να απορούν γιατί δεν κλήθηκαν σε συνέντευξη! Τα πιο διαδομένα λάθη αφορούν τη δομή και την κατανομή του υλικού σε ενότητες, την έκταση (πολύ μακροσκελή ή σύντομα CV), τα εκφραστικά σφάλματα και την γενικότερη εμφάνιση του βιογραφικού σημειώματος. Ένα κείμενο πρέπει να «ρέει» εύκολα, χωρίς ελλείψεις ή ασάφειες που θα απωθήσουν τον αναγνώστη. Αυτός ακριβώς ο κανόνας διέπει και τη σύνταξη ενός αποτελεσματικού βιογραφικού.
Γιάννης Λεονάρδος, Φιλόλογος, PhD, Διαχειριστής JobiGator.gr

Ταυτότητα της εκδήλωσης:

Τίτλος: Αναζητώντας Επάγγελμα και Προοπτικές Απασχόλησης
Διεξαγωγή: 9 Μαΐου 2015, ώρα 18:00, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλλιθέας
Επιμέλεια: JobiGator.gr
Διοργάνωση: Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Καλλιθέας
Mε την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας

Προηγούμενο άρθρο“Ρουά ματ”: Τι θα δούμε σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου;
Επόμενο άρθροΔείτε ποιοι κερδίζουν το βιβλίο “Από ξύλο και ασήμι” της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ