Ζωή Δημητράκου: Το βιογραφικό και η ηλικία της

Βιογραφικό και ηλικία

Η Ζωή Δημητράκου είναι Ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια και έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Έχει ύψος 1,87 και αγωνίζεται ως Small Forward και Power Forward.

  •  Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου 1987.

Μεγάλωσε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κάνοντας τα πρώτα της βήματα στην καλαθοσφαίριση στην ομάδα του τοπικού Απόλλωνα. Η οικογένεια της ασχολούταν με τον αθλητισμό. Η μητέρα της ήταν κολυμβήτρια του Παναθηναϊκού και ο πατέρας της καλαθοσφαιριστής του Π.A.O.K.

Στις 22 Μαρτίου 2009 έγινε η πρώτη Ευρωπαία (και μοναδική ως τώρα) επαγγελματίας καλαθοσφαιρίστρια που κατάφερε να πετύχει σε κάποιο αγώνα κουντράπλ-νταμπλ (quadruple-double, δηλαδή διψήφιο νούμερο σε τουλάχιστον 4 στατιστικές κατηγορίες), αλλά και η τρίτη επαγγελματίας παίκτρια σε όλο τον κόσμο που το κατάφερε ποτέ. Ποια είναι η ηλικία της; Η Ζωή Δημητράκου είναι γεννημένη στις 25 Μαΐου 1987. Είναι 33 ετών.

Η Ζωή Δημητράκου ξεκίνησε τον αθλητισμό από την κολύμβηση, αγωνιζόμενη στον ΠΑΟΚ για 7 χρόνια. Αναγκάστηκε να αλλάξει άθλημα από κάποιο πρόβλημα υγείας, στρέφοντας τις προσπάθειές της στο μπάσκετ. Μετά τη θητεία της στον Απόλλωνα μεταπήδησε το 2005-06 στο Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας τη χρονιά εκείνη 193 πόντους σε 23 αγώνες.

Την περίοδο 2006-07 φόρεσε τα χρώματα του Πανιωνίου, χρονιά κατά την οποία η ομάδα της Νέας Σμύρνης αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδος. Η Δημητράκου πέτυχε 134 πόντους σε 20 αγώνες, με ποσοστό ευστοχίας 50% στα δίποντα.

Την περίοδο 2007-08 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και στο Μέγα Αλέξανδρο με τον οποίο αναδείχθηκε 9η σκόρερ στην Α1 Εθνική, σημειώνοντας 382 πόντους σε 24 αγώνες. Στις 25 Φεβρουαρίου 2008 συμμετείχε στο All-Star Game που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ε.Ο.Κ. Την επόμενη χρονιά, 2008-09, πέτυχε μια σημαντική διάκριση, την κατάκτηση της πρωτιάς στον πίνακα των σκόρερς στην Α1 Εθνική. Την περίοδο αυτή σπούδαζε παράλληλα στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Τον Ιούλιο του 2009 έλαβε μεταγραφή στην ομάδα του Παλαιού Φαλήρου, συνεχίζοντας την πορεία της στην κορυφαία κατηγορία των ελληνικών πρωταθλημάτων. Την περίοδο αυτή το Παλαιό Φάληρο είχε δηλωθεί εκτός από τις εγχώριες διοργανώσεις και στο EuroCup, ωστόσο το Νοέμβριο αποσύρθηκε οικειοθελώς λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το Φεβρουάριο του 2010 η αθλήτρια αποχώρησε από το σύλλογο, επικαλούμενη οικονομική ασυνέπεια της διοίκησης. Με την ομάδα του Παλαιού Φαλήρου πρόλαβε να αγωνιστεί σε 8 αναμετρήσεις, σκοράροντας κατά μέσο όρο 13,3 πόντους ανά αγώνα. Για το υπόλοιπο της περιόδου αγωνίστηκε στην ισπανική Σεντίς Μπάσκετ, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά την τύχη της σε σύλλογο εκτός Ελλάδος.

Το καλοκαίρι του 2010 ήρθε σε συμφωνία με την ομάδα της Αιξ-αν-Προβάνς, εγκαινιάζοντας μια διετία στα γαλλικά γήπεδα με τρεις διαφορετικούς συλλόγους. Η Ελληνίδα φόργουορντ συγκέντρωσε 12,2 πόντους και 6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στο γαλλικό πρωτάθλημα, ωστόσο η ομάδα της τερμάτισε στη 12η θέση της τελικής βαθμολογίας. Η καλή της απόδοση τής εξασφάλισε μεταγραφή για την αγωνιστική περίοδο 2011-12 στην επίσης γαλλική Σαρλβίλ-Μεζιέ, με έδρα στην οροσειρά των Αρδεννών, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Τη χρονιά αυτή είχε στατιστικά 12 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά αγώνα στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Τον Απρίλιο του 2012 φόρεσε τα χρώματα της Μπουρζ Μπασκέτ, ομάδα με την οποία μόλις είχε ανανεώσει το συμβόλαιό της και η τραυματίας Στέλλα Καλτσίδου. Την περίοδο αυτή η Δημητράκου αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο θεσμό της EuroLeague, σημειώνοντας 8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά παιχνίδι, έχοντας συμμετάσχει σε 4 ματς για 28,3 λεπτά σύνολο. Από την ομάδα και τη Γαλλία γενικότερα η Δημητράκου αποχώρησε το Νοέμβριο του 2012 και μετακινήθηκε στην τουρκική Καϊζερί Κάσκι, ομάδα με έδρα την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Την ίδια χρονιά η Καϊζερί είχε στο ρόστερ της την Εβίνα Μάλτση, συμπαίκτριά της Δημητράκου στην Εθνική Ελλάδος. Η ομάδα έφτασε στους τελικούς του EuroCup, χάνοντας το τρόπαιο για μόλις ένα πόντο κόντρα στη ρωσική Ντιναμό Μόσχας. Στο δεύτερο τελικό η Δημητράκου ήταν ιδιαίτερα παραγωγική σημειώνοντας 17 πόντους και 3 ριμπάουντ. Συνολικά στη διοργάνωση, η Δημητράκου αγωνίστηκε σε 9 αγώνες για 29,6 λεπτά σύνολο, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 11,8 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 1,4 ασσίστ ανά παιχνίδι.

Η Δημητράκου τον Απρίλιο του 2013 αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα της στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ για λογαριασμό της Ναντέζντα Όρενμπουργκ. Την περίοδο 2013-14, εκτός από τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις εντός συνόρων, η ομάδα συμμετείχε και στη EuroLeague φτάνοντας στους προημιτελικούς. Σε ό,τι αφορά το Πρωτάθλημα Ρωσίας, η Ναντέζντα τερμάτισε στη 2η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης. Από το Νοέμβριο του 2013 προπονητής της ομάδας είναι ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, με τον οποίο η Δημητράκου συνεργάστηκε στην Εθνική Ελλάδος.

Η Δημητράκου φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο τον Ιούλιο του 2001 σε φιλικό αγώνα της Εθνικής Κορασίδων. Τη διετία 2001-2003 συμμετείχε σε 25 αγώνες σημειώνοντας 244 πόντους, 9,76 κατά μ.ό. Παράλληλα συμμετείχε στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Κορασίδων των ετών 2001 και 2003. Στην Εθνική Νεανίδων αγωνίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2002, συγκεντρώνοντας μέχρι το 2005 189 πόντους σε 18 αγώνες, 10,50 κατά μ.ό. Επίσης έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων το 2005 στη Βουδαπέστη.

Στην Εθνική Νέων Γυναικών εντάχθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2005. Συνολικά διαγωνίστηκε σε 20 αγώνες σημειώνοντας 247 πόντους, 12,35 κατά μ.ό. Στο επίπεδο αυτό έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στο Σόπρον της Ουγγαρίας.

Το ντεμπούτο της με την Εθνική Γυναικών έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2006 και στα επόμενα χρόνια αναδείχθηκε σε βασική φόργουρντ της ομάδας. Συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών του 2009 στη Λεττονία, όπου η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διάκρισή της, σκαρφαλώνοντας στην 5η θέση της τελικής κατάταξης.Η αθλήτρια αγωνίστηκε σε 9 παιχνίδια για 123 λεπτά, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 4,1 πόντους, 1,4 ριμπάουντ και 0,3 ασσίστ. Την ίδια χρονιά υπήρξε μέλος της ομάδας που εστάλη στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα (η Ελλάδα κατετάγη τέταρτη).

Επόμενος σταθμός της καλαθοσφαιρίστριας και της Εθνικής ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 που διοργανώθηκε από την Τσεχία, στο οποίο η Εθνική βρέθηκε στην 11η θέση της βαθμολογικής κατάταξης. Η Δημητράκου αγωνίστηκε σε 8 παιχνίδια για 152 λεπτά, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 6,8 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 1,2 ασσίστ. Ακολούθησε το Ευρωμπάσκετ του 2011 που διεξήχθη στην Πολωνία και στο οποίο η Ελλάδα τερμάτισε στη 13η θέση. Στο σύντομο πέρασμα της ομάδας από το θεσμό, η Δημητράκου έλαβε μέρος σε 3 παιχνίδια για 28 λεπτά, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 2 πόντους, 1 ριμπάουντ και 0 ασσίστ.

Πρόσφατα η Δημητράκου αγωνίστηκε με την Εθνική Γυναικών που ανεπιτυχώς διεκδίκησε εισιτήριο για το Ευρωμπάσκετ του 2013 και με εκείνη που πέρασε στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2015 ως πρωτοπόρος του Α’ Προκριματικού Γύρου.

Στις 22 Μαρτίου 2009, σε αγώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον του Άρη Χολαργού για την Α1 Εθνική, έγινε η πρώτη Ευρωπαία (και μοναδική ως τώρα) επαγγελματίας καλαθοσφαιρίστρια που κατάφερε να πετύχει σε κάποιο αγώνα κουντράπλ-νταμπλ (quadruple-double, δηλαδή διψήφιο νούμερο σε τουλάχιστον 4 στατιστικές κατηγορίες), πετυχαίνοντας 49 πόντους, 18 ριμπάουντ, 12 κλεψίματα και 10 ασίστ.

Αξιοσημείωτα, τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε το ρεκόρ μόλις εννέα επαγγελματίες παίκτες και παίκτριες στην ιστορία του αθλήματος είχαν να επιδείξουν κάτι ανάλογο.

Εκτός από την καλαθοσφαίριση, η Δημητράκου υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα μοντέλο, πραγματοποιώντας διάφορες φωτογραφήσεις. Συμμετείχε δε στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς για το 2006.

Το 2020, συμμετέχει στην αθλητική εκπομπή ”Mega Sports Weekend” και παρουσιάζει την εκπομπή ευεξίας ”Γυμναστική από σπίτι” στο Mega Channel.

Η Δημητράκου ασχολείται ερασιτεχνικά με την κολύμβηση, την ιστιοπλοΐα, το σκι, τη χιονοσανίδα, το χορό και τη ζωγραφική.

Οι πληροφορίες είναι από το wikipedia.

Προηγούμενο άρθροΗ γη της ελιάς: Μια ξαφνική αδιαθεσία οδηγεί τη Βασιλική στο νοσοκομείο
Επόμενο άρθροΜόλις χθες: Ο Μιχάλης και η Λουίζα είναι και πάλι μαζί